Oorzaak en gevolg
Ik heb heel lang vlees gegeten en alles wat maar dierlijk was. Inmiddels is dat door gezondheidsproblemen niet mogelijk. Ik kan er niet tegen. Ik ben inmiddels wel een stuk verder met de kwaaltjes die ik er van krijg. Eén hand is eczeem vrij. En dat vind ik heerlijk. De rest gaat ook beter. Toch zijn er nog dingen die me dwars zitten qua eten. Maar goed daar ga ik vast wel achter komen waar dat aan ligt. Meestal lukt me dat wel. Ook al duurt het weer zo’n 50 jaar.
Mega-stallen
Inmiddels ben ik wel zo ver dat ik weet dat vlees nu niet op de meest diervriendelijke manier geslacht wordt. Dat wordt automatisch voorgeschoteld als je op zoek bent naar alternatieven als je vegan gaat. Ik had al dat als ik vlees rook, ik onpasselijk werd. Een tweede reden om nooit geen vlees meer te eten is alles wat ik inmiddels gezien heb over dieren en de slachtmethodes. Maar ook hoe dieren gehouden worden. Kijk alleen maar eens naar de megastallen. Ik ga zeker niet zeggen dat je geen vlees mag eten, maar dat is nu niet aan de orde. Ik pleit wel voor flexitariër. Koop een stukje vlees waarvan je zeker weet dat het een goed leven heeft gehad en sla eens een dagje over. Uiteindelijk ben je dan net zo duur uit als iedere dag een goedkoop stukje vlees. De afgelopen jaren hebben we menig mega-stal in vlammen op zien gaan. Dieren die overgeleverd zijn aan de dommigheid de mens. Mega levert meer op in alle opzichten. Ook meer leed.
Nederland klein maar mega
Nu vraag ik mij af hoe zit het dan met de bonen? Wat is hun verhaal? Ik ga het uitzoeken. Want ik zit nu vaak in de bonen om aan mijn eiwitten te komen. Uiteraard is dan Wikipedia een goede bron. Dus ik ben er maar eens gaan kijken. Als je het leest is Nederland eigenlijk knettergek. Massaproductie voor zo’n klein landje. Ja, ik weet het, voor de export is het ook belangrijk. Nederland moet verdienen. Maar de massaliteit is van de zotte. Maar goed wat dan te eten? Want wil je mee doen aan massaproductie? Eigenlijk niet. Maar toch zul je iets moeten eten waar eiwitten in zitten. Dus ik blijf maar hangen bij de boon in wat voor vorm dan ook. Eén ding weet ik wel, het knettert nu wat vaker dan normaal.
Bruine boon
Bron: Wikipedia
Noord-Hollandse bruine bonen
De bruine boon is een stamboon die behoort tot de gewone boon (Phaseolus vulgaris). De boon kan gedroogd bewaard worden, maar wordt ook veel geconserveerd in blik of glas. Gedroogde bruine bonen moeten voor het koken ongeveer 8 uur geweekt worden, waarna ze een uur gekookt moeten worden. In het voortgezet onderwijs wordt de bruine boon vaak gebruikt voor het bestuderen van de kieming en de groei van een plant.
In Nederland worden in de akkerbouw de rassen ‘Narda’ en ‘Berna’ en door de particuliere tuinder het ras ‘Noord-Hollandse bruine’ geteeld. De professionele teelt vindt voornamelijk in Zeeuws-Vlaanderen plaats. Bedroeg het areaal bruine bonen in 1980 nog 3400 ha, in 2013 was dit teruggelopen tot 1796 ha. De bonen kunnen gezaaid worden tussen 20 april en 20 mei. Per ha wordt ongeveer 135 kg zaaizaad gebruikt. De oogst valt in september. De opbrengst ligt tussen de 2700 en 3700 kg bonen per ha.
Ziekten
De bruine boon kan aangetast worden door de virussen bonerolmozaïekvirus, zwarte vaatziekte en bonescherpmozaïekvirus. Daarnaast kan onder natte omstandigheden grauwe schimmel optreden. Deze ziekte is te bestrijden met chemische middelen. Bij een ruimere plantafstand en een niet te weelderig gewas komt grauwe schimmel minder voor.