Heb je het al gehoord?
De VVD wil graag het vegetarische vlees aan pakken. Natuurlijk ze hebben de krant gelezen dat de Duitsers dit ook willen (toevallig las ik het een paar weken geleden) en nu willen zij ook. Ik lag in een deuk en bij het bericht uit Duitsland en bij het bericht uit Nederland. Hoe moet je het vegetarische dan gaan noemen. Laten we bijvoorbeeld de Vegetarische schnitzel eens nemen. Hoe moeten we die dan noemen? Vegetarische plakken of Vegetarische deurmatjes? Moeten ze in het laatste geval de Vegetarische variant wel wat groter maken. Vegetarische shoarma reepjes dan maar Vegetarische shoarma brokjes? Waarom doet dat laatste me aan iets denken uit de neus of aan kots? Dat wekt uiteraard mijn interesse. Ik ben tot Veganisme gedwongen door mijn allergieën. Minder dramatisch dan het lijkt, ik vind het niet erg. Het voedsel houd ik me aan, de rest niet.
Hoe zit het dan met het echte vlees?
Kalfsoesters, slavinken, blinde vinken of slavink, varkenshaas, pianostuk, ezel, lamszadel, jodenhaas, schoudermuis, haasbiefstuk, bloemstuk. Gisteravond toen manlief en ik het er over hadden, konden we er al zo een aantal noemen. Ik moet bekennen dat ik voor de wat minder bekende benamingen op het internet gekeken heb. Maar als gedwongen veganist valt daar ook nog wat te veranderen. Een hele dierentuin wordt er bij gehaald en dan te bedenken dat de muziekwereld en een bevolkingsgroep ook nog een duit in het zakje doet. Ik vind het schandalig. Ze mogen daar zeker wat aan doen, vind ik. Negerzoenen mag ook niet waarom mag een Jodenhaas dan wel?
Waar maakt men zich druk over?
Hilarisch als ik die vraag hierboven stel. Want waar maak ik me druk over? Nou het staat er al, ik vind het te hilarisch voor woorden. Is er niets anders waar men daar in Den Haag over debatteren moet? Ik denk het wel, maar goed in van die barre tijden moet je ook de leuke, hilarische en vrolijke onderwerpen in behandeling nemen. Er is al zoveel ellende in de wereld. En saillant detail. Ik noem een Negerzoen nog steeds gewoon Negerzoen. Niet omdat ik het niet wil veranderen. Het zit er gewoon vast in gebakken. Iedere keer als ik voor dat schap sta en ik moet ze halen dan denk ik, oh, negerzoenen meenemen voor de kleinzonen.
Ik heb nog wel een alternatief
Ik heb met oud en nieuw gans gegeten. De vegetarische. Hilarisch, maar het bestaat en je maakt het klaar met sinaasappel en sinaasappellikeur en een uitje, wat peper en zout en dan heb je bij benadering het gevoel dat je ook gans eet. Nou ik, als gewezen (flinke) vleeseter was hier blij mee. Maar ik wil niet lullig doen, ik wil best wel mee denken met dat parlementaire volk in Den Haag. In plaats van Vegetarische gans kun je ook voor de benaming “Ik denk dat het vegetarische gans is” gaan. Denken mag, het hardop zeggen is een ander geval en helemaal als het niet meer mag. Nee ik denk niet dat ze er voor gaan, voor mijn benaming. Te lang, het is niet pakkend voor een reclameslogan. Jammer. Ik geef ze veel wijsheid mee daar in Den Haag met name over dit vreselijk moeilijke vraagstuk. Want ik vind dat bovengenoemde sectors toch recht hebben op een goed en gedegen antwoord.
Tot slot
Voor vandaag, eet smakelijk! Ik hoop dat jullie lekker eten of het nu veganistisch, vegetarisch, of met vlees is. Natuurlijk kan je ook uit eten gaan en dan wens ik je veel (eet) plezier.
Had William Shakespeare daar al niet een idee over: “What’s in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet.” Ik had me bij het lezen van die nieuwsartikelen niet gerealiseerd dat vleesnamen ook zo fantasierijk zijn. Mag ik je daarvoor bedanken? Zo ja, dank je/u wel.
Graag gedaan James. William Shakespeare had wel een rare neus dan. Ik vind een roos helemaal niet lekker ruiken. Smaken verschillen. Kijk dan kom je weer bij eten terecht. en bij What’s in a name?
Hilarisch!! Sowieso dat geouwehoer over dit soort dingen! Hebben ze niks beters te doen? Duur betaalde lui ( van ons belastinggeld) die gaan zitten neuzelen over de benamingen van vegetarische producten…de zgn vleesvervangers of zich druk maken over negerzoenen…ik kan er met mijn simpele verstand niet bij!! Als je, zoals jij, gedwongen geen vlees kunt eten dan snap ik dat je af en toe trek hebt in een gehaktbal of speklap (ik noem maar een zijstraat) dus dan kies je voor een produkt dat de indruk wekt van vlees te zijn gemaakt. De overige niet vlees etc etende groep kan voor de groenteburger (bij een burger gaat het vlgs mij om het model) of schijf (als het woord burger weerstand oproept) kiezen….ik bedoel…slavink (zonder sla en zonder vink) …blinde vink ( euh….geen vink te zien) …boomstammetjes …( dat gaat niet meevallen met een kunstgebit) dat dekt de lading toch ook niet en wie hoor je daar nou over zeuren??
Ik ben het met je eens Marianna. Ik vind dit zo belachelijk. En dan te bedenken dat zulke lui voor ons denken. Ik krijg al spontaan last van mijn gebit als ik aan boomstammetjes denk. Speklapjes is mijn aller, aller,allerlekkerste stukje vlees. Met name op de bbq bereid. Dan loopt nog steeds het water in mijn mond.